Agawa, odporny kaktus z pustynnych rejonów Ameryki Północnej.
Roślina należąca do rodziny Agavaceae zamieszkuje pustynne tereny Ameryki Północnej. Gatunki należące do tego rodzaju Agawy mają różną wielkość oraz zróżnicowaną odporność na niskie temperatury. Agawa amerykańska wytrzymuje temperatury do -5 st C, więc należy ją uprawiać w warunkach domowych lub wystawiać na ekspozycje słoneczne po ustaniu silnych przymrozków.
Kaktusy te są uprawiane ze względu na piękny pokrój oraz ozdobne liście. Rośliny te zakwitają po ok 10 latach uprawy olbrzymim żółtym kwiatostanem sięgającym kilku metrów wysokości.
Mięsiste, grube liście zebrane w rozety posiadają zarówno na ich bokach, jak i na zakończeni liści kolce.
Jeżeli zdecydujesz się na przesadzenie tej agawy, polecamy gotowe podłoże dla roślin tego typu PODŁOŻE DO SUKULENTÓW (klik)
Jakie właściwości ma Agawa amerykańska i do czego ją używano?
Z soku Agawy jest robiony alkohol, a jej włókna używano do tworzenia papieru, płótna i sznurów. Maści z agawy są lekiem na rany i siniaki. Sok z liści agawy stosowany jest jako lek na czerwonkę i wypadanie włosów.
Agawa amerykańska w doniczce produkcyjnej o średnicy 15 cm.