ROZMARYN – leśny aromat w Twojej kuchni
Rozmaryn cieszy coraz większą popularnością jako aromatyczna przyprawa. Nic dziwnego. Ta niewielka krzewinka o niebieskozielonych, cienkich liściach oprócz walorów smakowych posiada również właściwości prozdrowotne. Potrafi obniżyć poziom glukozy we krwi, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych, oczyszcza wątrobę z toksyn oraz łagodzi stres i uspokaja.
Jako przyprawa, rozmaryn wyróżnia się charakterystycznym, gorzkawym smakiem o leśnej nucie, która wprost idealnie komponuje się z grillowanymi potrawami. Z powodzeniem jest wykorzystywany również jako dodatek do napojów, drinków oraz… deserów.
Rozmaryn jest wiecznie zielonym krzewem pochodzącym z basenu Morza Śródziemnego. Jako roślina wieloletnia może dorastać do 2 m, jednak ze względu na małą mrozoodporność w naszym klimacie może nie przetrwać zimy. Aby cieszyć się świeżymi listkami rozmarynu cały rok można go uprawiać w domu w doniczce zaś w okresie letnim wystawić na balkon lub taras.
W okresie kwitnienia rozmarynu, tj. od marca do czerwca, jego niebieskie lub różowe kwiaty przyciągają pszczoły.
Jak uprawiać rozmaryn?
W uprawie gruntowej rozmaryn najlepiej będzie się czuł na ciepłym, słonecznym stanowisku osłoniętym od wiatru. Gleba powinna być sucha, przepuszczalna i lekko zasadowa. Aby zachować ładny pokrój rośliny warto rozmaryn przycinać, co nie będzie trudne gdy będziemy regularnie pobierać gałązki do celów kulinarnych.
W domu należy zapewnić rozmarynowi podobne warunki jak w uprawie gruntowej, latem wystawiając roślinę na balkony i tarasy zaś zimą zapewnić mu niższą temperaturę aby mógł przejść w stan spoczynku.
Rozmaryn w doniczce produkcyjnej 11 cm. Wysokość rośliny wraz z doniczką 30 cm.
Pamiętaj aby do upraw ZIÓŁ używać wyłącznie naturalnych nawozów, które możesz zamówić w naszym e-sklepie NATURALNE NAWOZY.
Do ochrony roślin używaj NATURALNYCH MIKROORGANIZMÓW