PIPER CROCATUM -różowy, kolekcjonerski gatunek pieprzu, endemiczny dla rejonów Peru.
Piper Crocatum w naturze jest endemicznym gatunkiem występującym w Peru, gdzie porasta podszycie nizinnych lasów deszczowych. Jest niezwykle ciekawym pnączem, wspinającym się po drzewach. Pieprz egzotyczny w warunkach domowych dobrze rośnie przy podporach w postaci drabinki bambusowej (klik) lub palika kokosowego (klik) .
Niezwykłą ozdobą tej rośliny są liście kontrastujące odcieniami różowymi i fioletem.
Wymagania roślin kolekcjonerskich z grupy Piperaceae Crocatum:
ŚWIATŁO: stanowisko jasne, ale z rozproszonym światłem, ewentualnie półcień. Przy południowej i południowo-zachodniej stronie należy rozproszyć światło lub odsunąć roślinę od okna chroniąc ją od bezpośrednich promieni słońca.
TEMPERATURA: Piper Crocatum lubi standardową temperaturę pokojową, pomiędzy 18℃, a 25℃ przy wysokiej wilgotności powietrza powyżej 60 %.
PODŁOŻE: preferuje podłoże próchnicze, o dużej przepuszczalności. Idealnie sprawdzi się mieszanka podłoża dla roślin egzotycznych, takich jak philodendrony, z dodatkiem keramzytu lub perlitu.
Specjalistyczna mieszanka do philodendronów tutaj : PODŁOŻE DO FILODENDRONÓW (klik)
W okresie wzrostu, od wiosny do jesieni, nawozimy raz na dwa tygodnie biohumusem: BIOHUMUS (klik).
PODLEWANIE: Pieprz lubi mieć stale wilgotną glebę, oraz wilgotność powietrza w okolicy 60 % lub wyżej. Podlewamy więc umiarkowanie, małymi ilościami wody w mniejszych odstępach czasowych, aby zapewnić jej optymalne warunki. Zraszamy jej liście letnią, przegotowaną wodą raz w tygodniu.
Regularne usuwanie kurzu z liści miękką szmatką zwilżoną czystą wodą pozwoli im oddychać.
Pieprz Crocatum na drabince bambusowej, w doniczce produkcyjnej rozmiar 12 cm. Wysokość rośliny to ok 35 cm z doniczką