OREGANO „Gold” z ekologicznej uprawy to złota przyprawa do pizzy, sałatek i mięs !
Właściwa nazwa przyprawy OREGANO to inaczej Lebiodka pospolita. Bylina ta dorasta do ok 40 cm wysokości, kwitnie w kolorach bieli i różu od czerwca do września. Roślina częściowo zimozielona miododajna, nadaje się do uprawy w ogrodzie na rabacie ziołowej lub w skrzynkach balkonowych. Roślina wytrzymuje niskie temperatury i pięknie odradza się wiosną.
Właściwości:
Ta znana wieloletnia bylina przyprawowa o wyjątkowych walorach smakowych sprawdza się również jako zdrowotna roślina. Herbata z Lebiodki pomaga w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych . Po zaparzeniu ok 100 gram suszu w 1 litrze wody nadaje się jako dodatek do kąpieli podczas stanów zapalnych związanych z grypą i w powikłaniach choroby COVID-19.
Oregano dodawane do potraw poprawia trawienie, dlatego znana jest w kuchni śródziemnomorskiej.
Uprawa:
Gleba piaszczysto-gliniasta, żyzna o odczynie zasadowym. Oregano można podczas sadzenia podsypać specjalnym podłożem do ziół, aby zwiększyć walory smakowe. Powinno się ją sadzić w miejscach dobrze nasłonecznionych zważając na zachowanie dobrego nawodnienia roślin. Polecamy podłoże KRONEN do ziół
Nawożenie w okresie wiosennej i letniej wegetacji naturalnymi nawozami dostępnymi w naszym ekologicznym sklepie; EKO NAWOZY (klik)
Może być sadzona w grupach lub pojedynczo wraz z innymi ZIOŁAMI I ROŚLINAMI LECZNICZYMI(klik)
Połącz walory dekoracyjne z możliwością spożywania ziół, są to nowe trendy i wsparcie dla Twojego zdrowia.
Zioła w doniczkach rozmiar 13 cm.